Žižkovské těstoviny od Honzy a Matěje opanovaly anketu Podnikatel roku

Nyní se nacházíte: Co nás zajímá Žižkovské těstoviny od Honzy a Matěje opanovaly anketu Podnikatel roku

26. 1. 2018 - Bisto Domácí těstoviny Honza a Matěj nabízí rychlé, ale kvalitní pokrmy už šestým rokem. V útulné prodejně v Seifertově ulici na Žižkově vzniká na deset druhů těstovin. Ty si vyrábí v bistru sami a rozváží je po celé Praze 3. Majitelé Honza a Matěj teď získali ocenění podnikatel roku Prahy 3 a stali se také absolutními vítězi. ​Celý rozhovor vznikal v době ranní přípravy před otevírací dobou, takže měl Honza plné ruce práce při odpovídání na naše otázky.

Jak vás napadlo otevřít si zrovna restauraci s domácími těstovinami a kde sbíráte recepty?

Recepty sbíráme hlavně přes internet a u kamarádů. Původně jsme si chtěli před šesti lety s Matějem otevřít kavárnu s malou pekárnou, ale nemohli jsme najít vhodné místo. Pak jsme chtěli kantýnu v kancelářské budově, z toho nakonec také sešlo a pak jsme četli článek o výrobě domácích těstovin v časopise, a to nás zaujalo.

Co dneska připravujete?

Vaříme ve všední dny od 11:00 do 20:00, teď ráno před otvírací dobou, jako každý den připravujeme čerstvé těstoviny a omáčky k nim, a to jak ty ze stálé nabídky, tak týdenní speciality. Teď zrovna dělám naší týdenní speciální omáčku z uzeného lososa, smetany, špenátu a parmezánu. Snažíme se, abychom nabízeli každý den jiný druh těstovin, ale někdy toho vyrobíme více, než za den prodáme.

Takže zákazník dopředu neví, jestli dostane penne, nebo špagety?

Nikdy nevíte, jestli dostanete těstoviny od Honzy, nebo od Matěje. Spolu se potkáváme už jen na pivu. A jistota není ani toho, co dostanete za tvar. To je na nás. Na vás je výběr omáčky. Jednou za čas se najde někdo, komu se to nelíbí, ale u všech našich produktů je těsto stejné.

Kde všude máte pobočky?

Rok jsme měli i druhou na Floře u vchodu do vestibulu, ale nemělo to příliš úspěch. Myslím, že lidem se příliš nelíbilo přebírat si těstoviny z okénka. Další expanzi nechystáme. V současnosti se soustředíme na rozvozy, teď budeme zavádět vlastní, abychom nebyli závislí na jiných společnostech.  Taky jsme začali prodávat naše těstoviny do restaurací, a i tady u nás na pobočce si je můžete koupit. Většinu jídla ale prodáme stále na prodejně, než že bychom ho rozváželi.

Co obědváte? Těstoviny Vám stále chutnají?

Osobně docela vítám, že je tu v okolí řada kvalitních restaurací, když jsme tu začínali, tak tu moc provozoven nebylo. Těstoviny už jím jenom minimálně, takže buď skočím na jídlo vedle ke konkurenci, nebo mám krabičky z domova. Jinak moc rád griluji, takže se těším na léto, až rozpálím gril. Z naší nabídky mi hodně chutná naše bazalkové těsto. Jednoduché, lehké a moc dobré, nebo třeba Aglio Olio, taky jednoduché, bez masa a krásně aromatické.

tři otázky Lepší Trojky

Kde žijete a kam rád chodíte?

Bydlel jsem dva roky v Čajkovského ulici, když jsme rozjížděli těstoviny, ale teď dojíždím vlakem. Když jsme tu bydleli, tak jsme chodili do mnoha barů v Bořivojce, rád navštívím Havlíčkovi sady a pak občas zajdu do nedalekých Riegrových sadů.

Kdybyste mohl na trojce jednu věc zlepšit, co by to bylo?

Mě vadí benevolentní pejskaři. To je tady asi takový kolorit co? Ale hlavně když máme v létě zahrádku, tak je to opravdu problém. Ale moc nevím, jak to vypěstovat v lidech, aby jim to nebylo jedno a nenechávali to jen tak ležet.

S kým má Lepší Trojka udělat další rozhovor?

Zajímá mě budoucnost stadionu Viktorie Žižkov a taky plány na průchod z Hlavního nádraží.