Pečete chleba? Mouka, kmín, voda, a… kvásek. No jo, ale kde ho na Praze 3 vzít?

Nyní se nacházíte: Co nás zajímá Pečete chleba? Mouka, kmín, voda, a… kvásek. No jo, ale kde ho na Praze 3 vzít?

Věřte nebo nevěřte, když si zkusíte upéct vlastní chleba – a i kdyby dokonale nevyběhl – pořád bude chutnat mnohem lépe než uměle hnědá Šumava nebo ty chemické sloučeniny od různých řetězců. Chce to jenom trochu praxe, nadšení… a kvásku. Ten si můžete buď vypěstovat sami přímo „od peřinky“ – což je sice docela snadné, i když trochu zdlouhavé – anebo si pro něj dojít. Třeba k sousedům.

Pan Cuketka (to je člověk, co píše o jídle, říká se tomu foodblogger) už před pár lety rozjel „kváskovou mapu“, která je k dohledání tady. Když máte chuť (a kvásek), můžete se zaregistrovat a nabídnout, že ho kousek darujete výměnou za tabulku čokolády, květinu nebo třeba za básničku – anebo prostě jenom tak. Když kvásek potřebujete, prostě se podíváte, který „kváskodárce“ bydlí nejblíž, vezmete si nějakou nádobu a zajdete si. Jednoduché, praktické a sousedské. 

Když se podíváte na kváskovou mapu na Praze 3, zjistíte, že i tady máte na výběr. Docela hodně lidí peče chleba na Ohradě nebo kolem televizní věže. Takže jestli vás popadla touha zkusit si vlastní pecen, nemusíte čekat čtrnáct dní, než se vám kvásek pěkně prokyselí – vezměte si malou nádobu a zaskočte. Hlavně si pak nezapomeňte trochu kvásku nechat, pravidelně ho „krmit“ a nechat v lednici pro další použití.