Joachim Chetuin: Francouzský pekař z Koněvovy

Nyní se nacházíte: Co nás zajímá Joachim Chetuin: Francouzský pekař z Koněvovy

Joachim Cheutin provozuje cukrárnu a pekárnu (francouzskou pâtisserie, která je mixem obojího) na Koněvově ulici. Narodil se v malém městě v regionu Champagne ve Francii do rodiny cukrářů. Lásku k řemeslu podědil a po ukončení studia cestoval po Kanadě, Anglii a Švýcarsku. Shodou náhod dostal pracovní příležitost v Praze, kde od té doby bydlí. Nalezl zde přítelkyni a na Praze 3 i prostor pro svůj obchod s dobrotami všeho druhu.

Jak ses dostal do Čech?

Snažil jsem se najít práci ve Skandinávii. Dlouho jsem nic nemohl najít, a tak jsem musel pracovat s rodiči. To mě už nebavilo, chtěl jsem začít dělat na sebe. Změnil jsem tedy způsob, jakým jsem práci hledal a rozšířil svoje preference na jakýkoliv stát, kde se nemluví anglicky, abych se naučil jiný jazyk. Tak se mi podařilo získat místo v Tančícím domě, odkud jsem následně odešel a založil si svůj vlastní podnik Les Délices.

Měl jsi nějaké problémy s jazykovou bariérou?

Když jsem do Čech přijel, neuměl jsem česky ani slovo, musel jsem tedy mluvit hlavně anglicky. Záhy jsem ale začal chodit na kurzy, a tam jsem zjistil, nakolik je to obtížný jazyk. Především co se týče gramatiky. Trvalo mi tři roky, než jsem překonal stud a začal mluvit. Díky tomu jsem se hodně zlepšil. Dneska zvládám běžnou komunikaci bez problémů, a když něco nevím, tak se zeptám své manželky.

Jak se liší gastronomie v Česku od západoevropské?

Největším šokem pro mě byl rozdíl v pracovní etice a morálce. V Čechách je to úplně jiné než jinde v Evropě. Zdá se mi, že většina Čechů, se kterými jsem pracoval, dělá v kuchyni nutné minimum, což pro mě bylo těžko pochopitelné. Liší se i přístup k zákazníkovi a servis. Tady je na všechno dost času, nikdo nespěchá, jako kdyby zákazníci nebyli ti nejdůležitější. Přitom chce ale dýško každý. To byl jeden z faktorů, který mě motivoval k tomu, abych si otevřel vlastní podnik.

České potraviny a francouzské máslo je ta správná kombinace

Co všechno tě tedy vedlo k otevření Les Délices?

Prvním a hlavním důvodem byl stres z práce, především kvůli kolegům, kteří se k zákazníkům chovali otřesně. To mě vedlo k myšlence tehdejší práci opustit, jenže v Praze není příliš mnoho míst, kde bych mohl pracovat jako cukrář francouzského střihu a zároveň by mě to uživilo. Taky jsem chtěl vybudovat něco svého, a tak jsem začal hledat místo pro podnik. To se mi podařilo najít na Koněvově ulici, kde byl prostor správně kolaudovaný a zároveň cenově přijatelný. Kolaudace je tady totiž velký problém. Administrativa ve Francii je sice otřesná, všechno dlouho trvá, ale v Čechách milujete razítka. Je tu mnohem víc papírování.

Jak se ti podniká na Praze 3? Jak na tebe působí zdejší obyvatelé?

Podniká se mi tu dobře, práce je dost. Možná až příliš, pořád jen pracuji. Většina mého obratu není v obchodě, ale skrze objednávky. Dodávám do restaurací, kaváren a podobně. Dodávám třeba bagety do Lucerny. Obyvatelé Prahy 3 mají takový divoký pohled (smích). Udělat si jednotný obrázek je těžké, chodí sem široké spektrum lidí. Jak ti, kteří tu pracují, tak maminky s dětmi.. Ti, kteří mají rádi kvalitu, se sem vrací.

Co bys čtenářům doporučil vyzkoušet? A jak se tvé produkty liší od jiných?

Vzhledem k tomu, že každý má jiné chutě, bych doporučil tartaletky. Mám vždy k dispozici několik druhů, takže si každý může vybrat podlé své chuti. Například můj croissant se liší tím, že je z listového těsta a ne z kynutého. Navíc používám jen francouzské máslo z Charentes-Poitou, které je lepší než to české nebo polské. Nevím proč, ale chuťově je to velký rozdíl. Až na máslo ale kupuji vše z Čech.

Máš nějaké koníčky?

Na koníčky příliš času nemám, ale kdyby ho bylo více, tak bych šel do lesa! Houbařím a dovolím si ze zkušenosti říci, že poznám více druhů než Češi. Rodina manželky bere jen hřiby, bojí se otravy. Nejraději jezdím na Vysočinu, lidé tam neberou ani lišky, takže zbývá více pro mě.


3 Otázky lepší trojky

Co máš rád na Praze 3?

Líbí se mi tu především lidi. V porovnání s centrem jsou tady zákazníci sympatičtější. Působí to tu trochu jako vesnice, lidé se tu mezi sebou znají, což vytváří příjemnou atmosféru, na kterou jsem z domova zvyklý. Také mám rád zdejší parky, zejména Vítkov.

Kdybys mohl zlepšit na Praze 3 jednu věc, co by to bylo?

Nelíbí se mi tu vysoké množství aut, které Koněvovou ulicí projíždí. Vytváří hluk a je to velmi nepříjemné. Navíc tu chybí i přechody. Snad plánovaná rekonstrukce pomůže, byť hlučnost s ní spojená bude také problém.

S kým mám udělat další rozhovor?

Zaujala mě úniková hra Padlock na Husitské, tak můžete udělat rozhovor o ní.