Volby a nálepky na trojce

Nyní se nacházíte: Blog Volby a nálepky na trojce

20. 1. 2018 - Pražská kavárna a venkovská hospoda. Intelektuál a obyčejný člověk. Přehlíživá Praha. Národní zájmy… Bezobsažné pojmy, které nikdo přesně nedefinuje, ale bohužel plevelí veřejnou diskuzi před druhým kolem prezidentské volby. Nejinak je tomu na trojce.​

Jak u nás dopadly volby, všichni víme. Vyhrál profesor Jiří Drahoš, na pěkném druhém místě skončil Miloš Zeman, který, a to je zajímavé, získal o několik tisíc hlasů více než před pěti lety.

Drahoše podporují angažované platformy – Kauza 3, Žižkovské listy, i třeba nově vzniklá Lepší trojka. Když sklesáte očima z příspěvku do diskuzí, dozvíte se zajímavé věci. „Že Zeman dostal v pražském Montmartru pětinu všech hlasů, je stále strašná ostuda,“ píše na Lepší Trojce Tomáš Dvořák. Z druhé strany spektra se vynořuje Dalibor Hora: „A komu to cpete? Mám rád starý fotky ze Žižkova, ale tohle je mimo mísu. Lidi v Praze jsou podle voleb vždy nejvíc vylízaný,“ komentoval podporu Drahoše na Kauze 3. „Ja mu nefandím. Je úplne umělý a prazdný názorově, ten, kdo se na Žizkově narodil, ví své,“ dodává Jana Procházková.

A to jsou ty slušnější postřehy. Diskutující se častují Rusáky, náplavami, vypatlanci, ču.áky… Je to smutné. Politika má být souboj idejí. Nejde o život. Je to bohužel práce současného prezidenta. Podařilo se mu uměle vytvořit příkopy mezi jakýmisi „obyčejnými lidmi“ a na druhé straně arogantními kavárenskými povaleči, odtrženými od davu. Vyvolat třídní nenávist i mezi sousedy. 

A my mu na to skáčeme. Sám jsem se přistihl, že mám tendenci Zemanovým elektorátem opovrhovat. A je to špatně. Buďme slušní a přesvědčujme se argumenty. Takže: volte, koho chcete a nenechte se nálepkovat. A hlavně: volte Drahoše i příští sobotu, ať už se to konečně zlepší.

Saša Kliment, někdejší obyvatel Prahy 3 a autor pro L3