Válka z pohledu hasiče

Nyní se nacházíte: Blog Válka z pohledu hasiče

Když jsem se v loňském roce stal členem SDH Praha Žižkov, vůbec mě nenapadlo, že součástí hasičského dobrovolničení bude i budování ubytovny pro uprchlíky a pomoc při distribuci potravin.

Podstata práce dobrovolníka je ale proměnlivá dle momentální potřeby. Od povodní, přes práci s mládeží, odklízení následků vichřic a tornád, likvidaci hmyzu, pomoci při kulturních akcích, až po psychologickou pomoc. Dobrovolný hasič se neptá, ale dělá to, co je zrovna potřeba. Tímto krátkým popisem událostí posledních týdnů bych rád do našich řad přilákal další zájemce a informoval obyvatele městské části o naší činnosti.


Válka z pohledu hasiče

Když se na Žižkově začala formovat skupina lidí, kteří chtěli obnovit více než staletou tradici dobrovolného hasičství, nedalo mi to a musel jsem se zapojit. Přes paralelní nástup epidemie COVID 19 se nám podařilo v loňském roce rozjet fungující kroužek mladých hasičů, vybudovat si zázemí na opuštěném pozemku vedle TJ Sokol Žižkov II a začít s trojkovou radnicí a magistrátem jednat o zřízení jednotky.

Když začala válka na Ukrajině, náš sbor rychle pochopil, že k uvedené činnosti bude potřeba přibrat téma civilní obrany. Pro naše mladé hasiče jsme začali upravovat program a v rámci přípravy jednotky byl na tuto agendu brán větší zřetel. Hlavní část naší činnosti ale přišla s výzvou k pomoci našemu sousednímu sboru, který po dohodě s městskou částí předělával pronajatou budovu na provizorní ubytovnu. Naši členové pomohli se zajištěním postelí, části nábytku i požární ochrany budovy. Ten samý týden se na náš sbor obrátilo městské sdružení hasičů s prosbou o pomoc při zajištění chodu uprchlického střediska v Kongresovém centru.

Noční směna

Jako první člen sboru jsem se tedy přihlásil na noční směnu. Dobrovolníci byli organizováni ve 12hodinových směnách vždy od sedmi do sedmi. Hasičský záchranný sbor má na starosti zajištění zásobování centra a ubytování uprchlíků. Celé centrum v době mé pomoci fungovalo jako namazaný stroj a bylo patrné, že by zvládlo násobně víc lidí. Od kolegů, profesionálů, kteří si zde zažili i první dny náporu jsem pochopil, že prvotní nápor se dílem lepší organizací, dílem rozložením uprchlíků do více dní, už neopakuje. V centru dostane uprchlík bankovní účet, vízum, registraci na úřadě práce, ubytování i další potřebné doklady. Zároveň obdrží nezbytnou lékařskou, psychologickou, hygienickou i potravinovou pomoc.

Má noční směna spočívala v pomoci ve skladu, kdy bylo třeba doplňovat zásobami jednotlivá stanoviště. Zhruba okolo 1 hodiny ráno, kdy již nechodili noví lidé, jsem na jednom stanovišti našel mladého hasiče, který seděl zoufale u počítače. Na mou otázku, co ho trápí, odpověděl, že dostal od velitelky za úkol upravit seznam ubytovacích kapacit o několika tisících položek a seřadit je dle městských částí. Při mém dotazu na využití podmíněného formátování a funkcí, odpověděl, že se rozhodl pro hasičskou kariéru právě proto, aby se kancelářské práci vyhnul. Coby zkušená kancelářská krysa jsem poprosil o kávu a následující dvě hodiny jsme společně formátovali. Po krátkém šlofíku mi velitel zásahu nad ránem oznámil, že je třeba „vykydat Rohlík“, což znamenalo převzít další palety se zásobami.

Další dny a týdny

Od té doby jsme já i kolegové byli v centru ještě několikrát. Vidět vděčnost, nebo naopak odevzdanost příchozích. Dětí, starých lidí i domácích zvířat, které nám sem ruská invaze posílá je stále dost. Hlavní nápor teď ale mají úřady práce, školy, školky a ubytovací možnosti po celé zemi. Jako členové SDH Praha Žižkov víme, že naše přičinění je pouze krátkodobé a praví hrdinové pracují právě na těchto místech. Naším úkolem je nyní pomoci jim v zajištění prevence, vzdělávání v oblasti (nejen) požární bezpečnosti v naší městské části. Právě krize posledních let ukazují, že důraz na připravenost a prevenci, není jen vesnická kratochvíle, ale že i v centru města jsou potřeba dobrovolní hasiči.

Pokud vás zajímá, co děláme, nebo se chcete připojit, navštivte náš web sdhzizkov.cz