Proč (ne)chceme Epopej na Vítkově?

Nyní se nacházíte: Blog Proč (ne)chceme Epopej na Vítkově?

Proč by měla Slovanská epopej najít domov na Praze 3? Vždyť je monumentální cyklus obrazů od Alfonse Muchy od května roku 2012 – po kapku nedůstojných tahanicích s Moravským Krumlovem –  vystaven ve Veletržním paláci, kde má zůstat viset navěky.

Svitla naděje, že nezůstane. Problémem je tato podmínka ze závěti Alfonse Muchy: „Město Praha umístí hotové obrazy na vlastní náklady v budově výslovně vystavěné k tomuto účelu.“ A to Veletržní palác rozhodně není. Výsledkem této skutečnosti je mj. předžalobní výzva Muchova vnuka Johna z roku 2016, v níž z tohoto důvodu žádá navrácení epopeje do rukou rodiny. 

Iniciativa vedení Prahy 3 podpořená mj. dalším potomkem velkého malíře Jarmilou Mucha Plockovou by tak mohla zachránit osud této movité kulturní památky, jež jinak možná skončí v soukromých rukou. Epopej by totiž mohla najít svůj domov na Vítkově. A je to logický nápad! 

Už magistrátní komise v roce 1928 vybrala vrch na Žižkově jako vhodné místo, se kterým souhlasil i samotný autor. Bitvy na Vítkově se koneckonců týká i jedno z pláten. A přiznejme si, že Národní památník na Vítkově není úplně tahákem, za kterým se vydávají davy Pražanů i turistů. Nebylo by skvělé, kdyby příští rok na podzim, kdy si budeme připomínat sté založení samostatného státu, oznámily všechny dotčené instituce položení základního kamene pavilonu, v němž konečně najde své důstojné místo tento kulturní symbol oslavující český národ a jeho místo v dějinách? Tak proč na Trojce Epopej nechceme?

Petr K., obyvatel Prahy 3