Noční hluk? Zástupci klubu Storm a radnice otevřou řešení

Nyní se nacházíte: Blog Noční hluk? Zástupci klubu Storm a radnice otevřou řešení

12. 12. 2017 - V poslední době se na sociálních sítích i v podnětech radnici řeší otázka nadměrného hluku, především v souvislosti s některými zábavními podniky. Občané si stěžují zejména na výtržnictví, sprejerství, konzumaci alkoholu a drog na veřejných místech, ovšem především je obtěžují hlasité projevy mnohdy opilých lidí z ulice. Co se s tím dá dělat?

Je třeba předeslat, že na rozdíl od hluku dopravního nebo třeba stavebního, pro který existují jasné a závazné normy, se v případě rušení nočního klidu můžeme řídit pouze zvykem či obecnou slušností. Úzus, podle kterého se dodržuje klid mezi 22 a 6 hodinou nemá oporu v zákoně či vyhlášce, toto časové rozmezí obsahuje pouze zákon o ochraně veřejného zdraví coby vodítko pro kontrolu dodržení povinností v ochraně před hlukem a vibracemi.

Stejně tak se přihlíží k charakteru lokality a k běžně se vyskytujícímu hluku na daném místě, který nelze ovlivnit (provoz na ulici) nebo ovlivnit lze (hlasitá hudební produkce, výtržnictví). Pokud má občan za to, že je jeho právo na klid porušováno, má v zásadě jedinou možnost – volat městskou policii, která je povinna podání řešit.

Městská policie ovšem situaci neřeší jen na základě informací občanů – vytipovaná místa kontroluje soustavně a postihuje na místě jak konkrétní osoby (pokutou do výše 1 000 Kč), tak předává věc k řešení správnímu orgánu, pokud se rušení klidu dopouští provozovatel podniku. Radnice dále může sáhnout i k technickému řešení, např. instalaci kamer. V případě opakovaných podnětů pak může řešit situaci s odpovědnými provozovateli dle nájemní smlouvy.

Další otázky a jejich řešení nastíníme už dnes 13. 12. v 17.00 hodin v cukrárně Smis na Jana Želivského 27

Petr K., obyvatel Prahy 3