Motorkář Ozzy: Jawa klub je skrytou perlou Žižkova

Nyní se nacházíte: Blog Motorkář Ozzy: Jawa klub je skrytou perlou Žižkova

Víte, že se na pražském Žižkově, ve vnitrobloku u Koněvovy ulice, nachází druhý nejstarší motorkářský klub v Čechách? Přijali jsme pozvání prezidenta „Jawa klubu Praha 1961“ Petra "Ozzyho" Zítka a povídali si o historii a současnosti této místní rarity.

Přibližte nám prosím značku motorek Jawa.

Jawa je nejstarší fungující československá firma zabývající se výrobou motocyklů už od roku 1929. Jméno firmy vzniklo složením jména zakladatele Františka Janečka, se zakoupenou licencí na výrobu motocyklů Wanderer.

Váš klub je prý druhým nejstarším v Čechách?

Ano je to tak. Prvním je Harley-Davidson klub, který byl založen v roce 1928. Úplně původní Jawa klub byl založen společně s továrnou Jawa také v roce 1928. Válka však činnost tohoto Jawa klubu ukončila a po válce se již nepodařilo navázat. Vznik toho našeho Žižkovského se datuje do roku 1961, kdy jsme byli ustaveni jako 330. organizace Svazarmu.

Proč vlastně zakládat kluby motorkářů?

Podnětem byl vlastně nedostatek náhradních dílů v šedesátých letech a sdílení znalostí a dovedností s ostatními nadšenci. V Jeseniově ulici byla dlouhá léta Mototechna, ale náhradní díly na Jawy se tam nedaly sehnat. Proto vznikla na Žižkově tahle dílna, kde si mohli členové opravovat svoje mašiny sami. Z téhle údržbářsko/obchodní spolupráce kamarádů vznikl vedle dílny klub, s vlastním barem, kde se scházíme dodnes. Podařilo se nám získat pozemek od Českých drah, takže jsme už na svém. Hlavním problémem je přístup, o kterém vyjednáváme s majiteli okolních pozemků.

Co je dneska hlavní činností vašeho klubu?

Motorkářský klub, to jsou hlavně srazy a společné vyjížďky. My držíme i jedno prvenství. Máme nejstarší bez přestávky fungující sraz motorkářů v Čechách. Říkáme mu důvěrně Jawáč a v roce 2019 bude už 37 ročník. Lidé, kteří na něj přijedou, říkají, že je jiný než klasický komerční motorkářský sraz. S rodinnou atmosférou a programem, který se nám postupně utvořil tak nějak sám od sebe. Vystupují zde známé kapely, jsou zde různé soutěže a podobně. Akce se každoročně koná vždy první víkend v září v Jizbicích u Čechtic. Pro bližší informace doporučuji sledovat naše stránky nebo náš facebookový profil.

Kromě toho pořádáme i celou řadu dalších akci, které nám naplní skoro celý motorkářský rok. V dubnu máme například zahájení sezóny. To každoročně startujeme naši jízdu z náměstí Barikád. Je to taková naše tradice už od šedesátých let, kdy se sejdou členové klubu a naši kamarádi před tamní školou. Účast se za poslední roky vyšplhala od 50 do 100 motorek.

Co v létě? Společné motodovolené?

V červenu máme klubové narozeniny a pořádáme moto víkend. Máme v tom systém. Vyjíždíme každoročně z Prahy proti směru hodinových ručiček. Začali jsme u Orlických hor přes Krkonoše, Jizerské a Krušné hory, Český les, Šumavu, Novohradské hory… Letos plánujeme zůstat na Vysočině, no a za chvilku budeme mít náš pomyslný kruh uzavřený.

V říjnu máme ukončení sezóny, kdy nás obyvatelé Žižkova opět mohou potkat na náměstí Barikád, odkud pravidelně startujeme.

Z dalších sportovních aktivit bych jmenoval závody ve sprintu na 200m v Žihli. Je to akce našich kamarádů z Plzně SatanBikers ve stylu padesátých let HotRod, který je dnes velmi populární. Zúčastnit se můžete s autem či motorkou ale pouze s datem výroby do roku 1961. S Jawou Pérák, což je asi nejslavnější Jawa na světě, tam vždy uděláme velkou parádu. Akce je to hojně navštěvovaná, na poslední akci bylo přes 2000 diváků. Další akce jsou např. Socialistik Dragster,  terénní závody Fichtl Cup apod.

Kolik členů Jawa klubu je ze Žižkova?

Klub má nyní celkem 32 členů. Rodilých nebo trvale žijících Žižkováků máme v klubu tak čtvrtinu. Ostatní sem ale velmi rádi dojíždějí z jiných čtvrtí Prahy. Potkáváme se totiž pravidelně jednou týdne v naší žižkovské klubovně.

Zmiňoval jste start akcí z náměstí Barikád. Chodí se na vás podívat místní?

Ano a rádi. My, členové klubu, se setkáváme na náměstí nejpozději v deset hodin. Všechny účastníky i návštěvníky přivítá prezident klubu, projdeme si denní plán, trasu, zastávky po cestě a cíl. Odjezd míváme tradičně o půl jedenácté, kdy celý konvoj motorek vyrazí na cestu. Naši skupinu hlídá vestou označený regulovčík na začátku i na konci konvoje, pro hladký průjezd Prahou.

Naše spojení se Žižkovem nás hodně baví. Když náš klub slavil 50 let, pronajali jsme si Žižkovské divadlo Járy Cimrmana a společně jsme vyrazili na jejich hru České nebe. Pan Svěrák nám vyšel vstříc a tak se tato akce mohla nakonec uskutečnit.