Metro D na Žižkově a jiné "bžundy"

Nyní se nacházíte: Blog Metro D na Žižkově a jiné "bžundy"

Metro D je hlavním pražským tématem číslo 1. Vždyť už i radní pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD) si ho vzal "za své" a chce do nového metropolitního plánu prosadit, aby trasa vedla přes Prahu 3. Podle některých pražských zastupitelů téma využil v souvislosti s opravou Husitské ulice. Linka D by se měla totiž stavět minimálně až za 15 let, a aktuální katastrofální dopravní situaci na Žižkově tak pouhé tlachání nevyřeší. 

Zase ten Dolínek, chtělo by se říct. Je téma linky metra D způsob, jak na sebe přitánout pozornost, nebo je povinností radního pro dopravu přihlásit se k podpoře tolik diskutované trasy? Tak nebo jinak, v územním plánu se počítá se zastávkou na Náměstí Míru a dalšími stanicemi na Žižkově už od roku 1999. Háček je v tom, že Institut plánování a rozvoje (IPR) s ním v novém metropolitním plánu nepočítá. Zastupitelé by se ale měli vrácením žižkovského úseku do návrhu zabývat.

Vtipná kaše na magistrátu 

Radnice Prahy 3 i Prahy 9 podle serveru Novinky.cz potvrdily, že trvají na zavedení trasy D přes své územní části a jejich postoj zůstává neměnný. Proto se zdá, že kvůli opravě Husitské ulice a způsobenému kolapsu, si bere do úst metro D pomalu kde kdo, komu se to hodí. Magistrát by proto měl možná méně hýřit slovy a počkat na konečný územná plán. Vždť to není tak dávno, co se stala terčem posměšků primátorka Andriana Krnáčova (ANO) kvůli zpovykanému komentáři. Netušila totiž, jakým způsobem potrápí obyvatele Prahy 3 uzavírka hned pár dní na její prohlášení.

Zastupitel za Trojkoalici Matěj Stropnický ke slovům radního Dolínka poznamenal, že si musí dělat z lidí "bžundu", že pouze chtít nestačí. Sám Stropnický prý předložil návrh na výbor pro dopravu už před dvěma měsíci. Tak uvidíme, kdo se bude smát naposled. Doufejme, že to nakonec budou právě obyatelé trojky, a ne magistrát.

Michaela Bezvodová, obyvatelka Prahy 3 a autorka pro L3