Kameny v Ševčíkově.official: Je to komunita zrozená okolo náhodných objektů na ulici

Nyní se nacházíte: Blog Kameny v Ševčíkově.official: Je to komunita zrozená okolo náhodných objektů na ulici

Tenhle rozhovor bude trochu jiný. Objevili jsme totiž ojedinělý žižkovský fenomén. Jmenuje se Kameny v Ševčíkově. A to jsme si mysleli, že o Žižkově víme už úplně všechno. Kameny se před námi zjevily díky jejich fanouškovské stránce, která tento fenomén mapuje. Rozhodli jsme se vyzpovídat autorku.

Můžeš se nám trochu představit?

Můžu ale nemyslím si, že je to důležité. Ráda bych se v rozhovoru soustředila na kameny.

Dobře, kdy jsi poprvé slyšela o kamenech?

Před rokem jsem byla na akci okolo urban gardeningu a lidé si o nich povídali. To mě zaujalo a chtěla jsem zjistit víc. Chodila jsem okolo nich a postupně si začala všímat, že se to "sousoší" pravidelně mění.

Takže kameny jsou dlouholetá záležitost?

Určitě, minimálně několik let, ale pokud to někdo ví přesně, tak ať neváhá napsat.

Mění se každý den?

Nevím, zda je to pravidlo, ale myslím že ano. Tak jsem se začala ptát kamarádů a kolegů, zda o kamenech vědí. Třeba, kdo je autor a podobně. Nikdo ale nic moc nevěděl, tak jsem si začala dělat album. Ještě před stránkou na Instagramu mám stovky fotek. Kameny se staly mou potrhlou obsesí. Je pro mě zajímavé, že nikdo neví, kdo to dělá, ani jestli je to jedna nebo více osob. Proč to dělají apod. Jestli je to umění, nebo zábava? Je to vlastně taková zvláštní komunita zrozená okolo těchto náhodných objektů na ulici.

Proč si myslíš, že je to více lidí?

Minimálně někteří kamarádi se mi přiznali, že když se večer vrací z hospody, že také "tvoří" :) Jednou jsem také zahlédla staršího pána, který byl velmi pěkně oblečen a zdálky ho pozorovala, jak skládá kameny.

Napadlo tě ho oslovit?

Nechtěla jsem narušit tu anonymitu a tajemno okolo kamenů.

Jsou nějaké vzory podle kterých jsou kameny skládány?

Vlastně jo, každou sobotu jsou rozházené všude okolo po páteční noci. Je to vždy nejrozházenější kompozice.

Jsou kameny vždycky stejné, nebo se objevují nové?

Určitě se jejich složení mění. Jednu dobu tam byl takový divný kámen, spíš cihla, která předstírala že tam patří. Občas se do kompozice zapojí flašky od piva, květiny, které jsou jakýmsi složením holdu kamenům.

Mají kameny nějakou hierarchii?

Důležitý je ten velký, je vždy dole a tvoří základnu kamenům, jinak je to rovné společenství kamenů.

Proč jsi se rozhodla založit fanouškovskou stránku zrovna na Instagramu?

Je to ideální médium pro jednoduchou komunikaci. Ráda bych poznala více lidí z místní komunity a i tohle může být způsob, jak to udělat. Svou stránku jsem nazvala kameny.v.sevcikove.official, ale kameny jsou tu pro všechny. Lidé mi občas pošlou i fotku kamenů, což oceňuji.

Jak vlastně kameny fotíš?

Neberu to jako nějak umění, ale spíš jako dokumentaci. Moc neměním úhly, chci aby kameny mluvily sami za sebe.

Proč by se lidé měli zajímat o kameny v Ševčíkově?

Ráda bych vyzvala místní, aby se zapojili. Já rozumím kamenům jako demokratickému komunitnímu fenoménu. Každý se může zapojit, kameny pozměnit, obdivovat je, zkrátka být u toho. Nejsem sice autorem, ale takhle jim já rozumím. Každý, kdo má kreativní náladu, se může zapojit.

 Ráda bych také vyzvala vaše čtenáře: pokud víte něco o kamenech, máte nějaké jejich starší fotky, nebo nějakou vzpomínku, tak mi napište.