Kam za barberem na trojce?

Nyní se nacházíte: Blog Kam za barberem na trojce?

Zapadlá a popravdě dost nevzhledná část ulice Chlumova mezi Tachovským a Prokopovým náměstím, skrývá oázu moderního mužství. Johnny‘s Barber je jedním z mnoha nových barbershopů, které v Praze v posledních letech otevřely své dveře. O co přesně jde? A hlavně zajímají takové služby žižkovské muže?

Pro jistotu začněme definicí – Barbeshop je moderní pánské holičství západoevropského stylu, které navazuje na starověkou tradici holičství, jako místa, kde se setkávají muži, vyměňují si názory a navazují přátelství. Tyto podniky jsou tradičně populární zejména ve Spojených státech, kde jsou spojeny především s afroamerickou kulturou. V posledním desetiletí se staly nerozlučnou součástí všech větších evropských měst.

Co vás čeká?

Obecně jsou Barbeshopy spojeny s péčí o vlasy, vousy a další "porost" od krku výše. Od normálního kadeřnictví je odlišuje především důraz na ošetření vousů a také již zmíněný sociální rozměr. Třeba u Johnnyho si můžete při čekání zahrát PlayStation, nebo si dát whisky. Panuje zde příjemně maskulinní atmosféra se zátiším z posprejované zdi a vypitých lahví alkoholu. Tady jste doma. Johny sice přišel ze Slovenska, ale do Žižkovského koloritu zapadá jako málokdo. 

Když se na vás dostane řada, Johnnyho svalnaté a potetované ruce se o vás postarají s překvapivou láskou a něhou. Nejde jen o stříhání a holení – v rámci kompletní péče vám může být namasírován krk či tvář teplým ručníkem, odstraněny chlupy v uších či nose a v neposlední řadě je zde možnost nechat se navonět kvalitní kolínskou. To vše je prováděno velmi nenuceně a myslím, že ani mně podobní kolegové, kteří s temito službami nemají zkušenosti, by si podobně jako já nepřipadali nemístně. Hlavním účelem návštěvy barbera je vypadat a cítit se dobře, což zde platí absolutně.

Jak se dostat do křesla?

Je podstatné si domluvit termín, protože tady mívají plno. Ideálně k barberovi choďte tak jednou do měsíce. Johnny osobně preferuje takové zákazníky, kteří v něj vloží důvěru a pouze mu naznačí směr kterým se má vydat. To jsem učinil i já a nelitoval jsem (viz. foto). Navíc je tento shop na poměry podobných podniků velmi levný – kompletní péče Vás vyjde na 500 korun. A co vy, máte svého barbera? Tak hurá k Johnnymu!

Tadeáš Fořt