Jak začala sametová revoluce v Republice Žižkov

Nyní se nacházíte: Blog Jak začala sametová revoluce v Republice Žižkov

20. 11. 2017 - Asi každý příčetný člověk ví, co se dělo v pátek 17. listopadu 1989 na Národní třídě. Událost, ke které došlo skoro rok před tím na Škroupově náměstí – 10. prosince 1988 – ale asi budou znát jenom milovníci historie, nebo možná ti z našich sousedů, kteří se na první povolené opoziční demonstraci na zaplněném Škroupáku ocitli. 

Za všechno "můžou" Francouzi. Konkrétně prezident Mitterand, který zrovna v té době pobýval na státní návštěvě Československa. A protože se netajil svojí podporou disentu, muselo být soudruhům pořádně nepříjemně. Jak si nezadělat na mezinárodní ostudu, kdyby čelné představitele disentu v čele s Václavem Havlem jako obvykle pozatýkali, ale zároveň neoficiálním strukturám neumožnit dostat se do světel ramp? Tenhle hlavolam řešení neměl, a tak se v Buquoyském paláci uskutečnila 9. prosince 1988 památná snídaně s osmi disidenty, kterou Mitterand zahájil slovy, že se zde „rád setkává s předními osobnostmi doby příští.“ 

Den poté už dobře nasnídaný Václav Havel promlouval na zaplněném Škroupově náměstí na úplně první – a na delší dobu zase poslední – povolené demonstraci, kterou svolalo pět opozičních hnutí, včetně Charty 77. Původně se měla konat na Václavském náměstí – Národní výbor v Praze 1 to nepovolil, ale na Praze 3 si dali říct. Během shromáždění přednesli projevy Václav Havel, Ladislav Lis nebo kněz Václav Malý a po dlouhé době se na veřejnosti objevila Marta Kubišová, která zazpívala hymnu. Podívejte se na záznam z demonstrace

Ne národní třída, ale škroupovo náměstí

Soudruzi se mohli pominout – koneckonců Mitterand už byl na cestě pryč – a hned vzápětí začalo Rudé právo dštít obvyklou síru: řečníci prý „demagogicky tvrdili, že občané nevěří státu a požadovali osvobození údajných politických vězňů.“ Jenže už se nedalo nic dělat – těch 5000 lidí na Škroupáku na vlastní oči zažilo, že moc přestává stačit tempu doby, a že se opravdu „něco děje“. Šlo o veřejně nejvýraznější výstup Mitterandovy návštěvy. Lidé si uvědomili, že opoziční vůdci nejsou nějaká odporná sebranka, jak se snažili vylíčit soudruzi, ale že se s nimi baví i evropští státníci. 

Až tedy půjdete 17. listopadu slavit na Národní třídu – a předpokládáme, že víte, že je co slavit– vezměte to přes Škroupovo náměstí a na chvíli se tady zastavte. Vůbec nebudete daleko od pravdy, když svým dětem řeknete, že sametová revoluce vlastně začala tady; a že naše svoboda se – jako ostatně tolik dobrých věcí – zrodila v Republice Žižkov!

Petr K., obyvatel Prahy 3