Deskovky jako vášeň. S Ivem Denemarkem, lektorem Klubu deskových her

Nyní se nacházíte: Blog Deskovky jako vášeň. S Ivem Denemarkem, lektorem Klubu deskových her

Ivo Denemark je žižkovský patriot, vystudoval historii na FF UK a působil jako učitel angličtiny v rámci stáže v Ho Chi Minově městě. Z lásky k Žižkovu založil agenturu Žižkov Tours, ve volném čase působí mimo jiné jako trenér curlingu, ale především se věnuje své malé dceři a manželce. Organizuje festival ŽižCon a lektoruje v KC Vozovna.  Deskové hry zbožňuje od dětství.

Co tě na deskových hrách tak "bere" a jak dlouho?

Deskové hry jsme hráli v rodině, co si pamatuji. Jednalo se o takové ty klasiky jako Carcassonne, Osadníci z Katanu, Scrabble a další. V průběhu dospívání mě ale přestávaly bavit, jelikož neměly hloubku a rychle se omrzely. Teprve před několika lety jsem začal objevovat, že deskové hry nejsou pouze tyto klasické kusy, ale že je v nich obrovský výběr. Některé dokáží být mnohem zábavnější a komplexnější než počítačové hry. Komunita hráčů u nás i ve světě roste, takže už se navíc nejedná o okrajovou zábavu.

Radši strategie, nebo interaktivní hry?

Mám nejraději, když mi hra umožňuje komunikovat s dalšími hráči způsobem, kterým by to jinak moc nešlo. Jako příklad uvedu povedenou hru Šerif z Nottinghamu. V této hře budete pašovat zboží na trh a uplácet své přátele. Čím jste přesvědčivější manipulátor, tím spíše uspějete. To by se vám v reálném životě stát nemohlo...

Jak ses dostal až k vedení Klubu deskových her ve Vozovně?

V loňském roce jsme s přáteli začali organizovat charitativní festival deskových a rolových her ŽižCon. Krásné prostory Žižkostela na náměstí Barikád jsou minimálně stejným lákadlem jako program. Festival a další aktivity kolem mají velkou odezvu a mimo jiné zaujaly také vedení Vozovny.

Hrají mladí, starší dohromady? Jak se ti daří klub vést?

Občasně pracuji jako sportovní trenér, takže dobře vím, že zejména práce s mladšími dětmi je velice intenzivní, jelikož potřebují stále nové podněty, a ty u nás v klubu představují jednotlivé hry. Není výjimkou, že se skupinou menších hráčů vyzkoušíte i pět různých her, než je nějaká všechny dostatečně zaujme. Naproti tomu u dříve narozených hráčů bývá problémem stud. Často tedy raději počkají až se najde dost lidí na hru, kterou znají a mají rádi, než aby si nechali něco vysvětlit. Neplatí to ale samozřejmě všeobecně.

Velice rychle jsme zjistili, že se nám v Klubu Deskových her potkávají 3 skupiny s rozdílným vkusem a očekáváním. Rozhodli jsme se je proto rozdělit:

1. skupina - děti 5-10 let s doprovodem - každý první čtvrtek v měsíci
2. skupina - hráči moderních deskových her- každý druhý čtvrtek v měsíci
3. skupina - hráči klasických deskových her- každý třetí čtvrtek v měsíci

Kdo může do Vozovny přijít hrát?

Opravdu je tu pro každého. Vyberte si svou skupinu, vezměte i přátele. Díky nízkému vstupnému (40/20 Kč) a širokému výběru jsme ideálním místem na strávení aktivního odpoledne.


Program KC Vozovny, kam si můžete jít zahrát deskovky, najdete v odkaze.