Čarodějnice, buřty a Krnáčová aneb kdo zkazil zapalování ohňů?

Nyní se nacházíte: Blog Čarodějnice, buřty a Krnáčová aneb kdo zkazil zapalování ohňů?

Kvůli horku a suchu platil v pondělí v Praze zákaz "pálit čarodějnice". Zákaz se opírá o výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) a platil pro většinu akcí, které se na území hlavního města konaly. I přesto se na různých místech za včasné asistence hasičů podpalovalo. Redakce Lepší Trojky zapátrala po strůjci tohoto zákazu, a tedy po tom, kdo nese zodpovědnost za všechny zklamané děti, organizátory nebo starosty.

První větší mediální dům, který si výstrahy ČHMÚ všiml, byl kupodivu Blesk, a to v neděli odpoledne. Nicméně samotné oficiální vyjádření magistrátu přišlo již v ranních hodinách. Vyhláška, která nařizuje více věcí, včetně vydání zákazu zapalování ohňů po výstraze ČHMÚ, je platná od roku 2016 a máte-li chuť něco podpálit, můžete si vytisknout přiložený dokument, který pravost tohoto tvrzení dokládá. Mediální hon, který se s křížkem po funuse odehrál, byl tedy ve své podstatě nemístný a cíl našeho rozhořčení musíme hledat jinde.

Čí vina tedy „zkažené“ čarodějnice byly? V samé podstatě ničí, respektive dříve zmíněného počasí. Magistrát pouze jednal v souladu s výstrahou ČHMÚ, který zase jednal s ohledem na hrozící nebezpečí. Můžeme spekulovat nad tím, jestli mohly být podniknuty od nedělní výstrahy určité kroky, které by akce umožnily, nicméně i vzhledem k časové tísni, které byl magistrát vystaven, by to bylo nespravedlivé.

Závěrem je tedy nutno říci, že paní primátorka může za mnohé zlo v Praze, ale nezapálené vatry výjimečně nebyly jednou z jejich plánovaných sabotáží. Co tedy přijde příště? A co si o tom myslíte vy? Jak jste si čarodějnice užili?

Tadeáš Fořt, autor pro L3